Najnowsza interwencja Uważam Rze

Felietony

Smakowite blogi

Agnieszka Niemojewska

W sieci znajdziemy mnóstwo prywatnych stron poświęconych gotowaniu, ale tylko niektóre z nich osiągnęły wymierny sukces

Właśnie ukazała się książka „Z miłości do jedzenia" (Wyd. REA; pięknie wydana, z bardzo apetycznymi zdjęciami gotowych potraw). Zebrano w niej „najlepsze przepisy polskich blogerów" – zwycięzców ubiegłorocznej edycji Wyborów Kulinarnego Bloga Roku. To zbiór pochodzący z drugiej edycji konkursu – znalazły się tu przepisy wyróżnione przez internautów oraz jury, któremu przewodniczył znany krytyk kulinarny Piotr Bikont. Do konkursu zgłosiło się ponad 200 autorów stron poświęconych gotowaniu.

Są wśród nich tacy internetowi kucharze, którzy tylko pichcą i piszą o tym dla przyjemności. Są też takie strony, które na siebie zarabiają. W jaki sposób? Choćby poprzez reklamowanie produktów spożywczych niezbędnych do przygotowania danej potrawy (np. używanie jogurtu konkretnej firmy do przygotowania koktajlu; polecanie takiego a nie innego masła), ale także przez zawieszanie na stronie banerów producentów żywności czy sprzętu AGD. Z pasji gotowania blogerzy uczynili swój sposób na biznes online. W sieci jest zatrzęsienie stron kulinarnych, ale tylko niektóre z nich osiągnęły wymierny sukces.

crustanddust.blogspot.com

Ubiegłoroczni zwycięzcy konkursu Kulinarny Blog Roku, czyli Crust and Dust, choć działają od maja 2010 r., na razie skupiają się na pasji gotowania. Na ich stronie nie znajdziemy reklam, za to sporo ciekawych przepisów. Kto prowadzi tego bloga? To Magda i Adam. Małżonkowie, którzy piszą o sobie: „lubimy sezonowe produkty, smaki Podlasia i kawę. Lubimy jeść. Uwielbiamy przyjmować gości i ich karmić. Zbieramy książki kucharskie, foremki do pierniczków i puste słoiki, które w odpowiednim czasie zapełniamy konfiturami. (...) Blog miał zaspokoić naszą narcystyczną potrzebę pokazania światu, że potrafimy zrobić coś smacznego. Z czasem nauczyliśmy się przenosić ten smak na fotografie:) Choć każde z nas ma swoje zajęcia, gotowanie i blogowanie stały się naszym sposobem na spędzanie czasu razem, odkrywanie nowych smaków, odwiedzanie nowych miejsc, poznawanie interesujących ludzi. (...) Kiedy zakładaliśmy Crust and Dust, nasz blog różnił się od większości blogów kulinarnych tym, że był dwuosobowy, małżeński. Nie dzielimy się na »osobę gotującą« i »osobę fotografującą«, staramy się współpracować i uzupełniać. Ponieważ ostatnio cierpimy na niedoczas, w blogu można znaleźć wiele przepisów na szybkie, zdrowe, zbilansowane obiady do przyrządzenia w maksymalnie 35 minut. Poza tym znajdziecie u nas ciasteczka, serniki, dania śródziemnomorskie, tarty, quiche czy domowy budyń. W naszej kuchni nie chcemy dań z torebki, bo lubimy dobrze zjeść". Ich stronę polubiło już ponad 1100 użytkowników Facebooka. Autorzy bloga są zaś zapraszani do telewizji, gdzie opowiadają o swojej pasji.

gotowaniecieszy.blox.pl

Kasia Guzik to krakowianka i absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, z wykształcenia anglistka i specjalistka ds. cywilizacji śródziemnomorskiej. Sama określa się tak: „pracoholiczka, zakupoholiczka, kawoholiczka. Mocno zamerykanizowana realistka stanowczo za często zamykająca się w kuchni z laptopem. Pasjonatka fotografii kulinarnej. Estetka nietolerująca spóźniania się. Wymagająca wiele od innych i stanowczo za wiele od siebie. Wszystko spisująca, pragnąca czasem być po prostu niepoprawnym lekkoduchem". Kiedy w 2008 r. zakładała blog „Gotuję, bo lubię", była początkującą gospodynią: „Zdarzało mi się gotować makaron w zupie (zyskując tym samym coś, co bardziej przypominało krochmal niż pyszną jarzynówkę), notorycznie przypalałam sernik, a na moim stole (do czego teraz tak ciężko mi się przyznać) często gościły gotowce lub jedzenie zamawiane na wynos. Dzięki blogowi gotowanie szybko stało się moją pasją. Zaczęłam odkrywać nowe smaki, składniki, o których wcześniej nie miałam pojęcia, a pieczenie pochłonęło mnie bez reszty. I nie tylko gotowanie, ale i ten blog stały się moją pasją".

Poprzednia
1 2

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy