Najnowsza interwencja Uważam Rze

Biznes

Gęsina z Austrii

Piotr Semka

Niemal dokładnie 90 lat temu Burgenland – po węgiersku Őrvidek, najbardziej położona na zachód część Węgier – został przyłączony do Austrii. Zadecydował o tym plebiscyt z 28 sierpnia 1921 r., w którym większość ludności poparła władzę Wiednia. Dziś ten region uczynił z madziarskiej słabości do gęsiny swą turystyczną specjalność.

Pieczona gęś w tamtejszych knajpach najlepiej smakuje właśnie teraz – jesienią, szczególnie z miejscowym winem.

Specyfiką Burgenlandu są żyjący tu od wieków Chorwaci. Nieprzypadkowo to minister rolnictwa z tego landu, Nikolaus Berlakovich, nosi chorwackie nazwisko. To on wypromował w 2002 r. hodowlę gęsi pasionych w warunkach naturalnych, czyli tzw. Weidengänse.



A tam, gdzie hoduje się gęsi, największym przysmakiem są ich wątróbki. Mnie osobiście najbardziej smakował ten specjał smażony z dodatkiem morelówki, który skosztowałem kiedyś w stolicy tej krainy – w Eisenstadt (po węgiersku Kismarton). Na gastronomiczny wypad do Burgenlandu wybierzcie najlepiej listopadowy Dzień św. Marcina – tradycyjne święto pieczonej gęsiny. Listę knajp specjalizujących się w takich specjałach znajdziecie na stronie www.weidengans.at.

A na razie już w Polsce przyszykujcie sobie gęsią wątróbkę z morelówką. Składniki: jedna spora gęsia wątróbka (ok. 60 dkg), jeden por, 0,25 ml białego wina wytrawnego, cztery duże łyżki destylatu morelowego, szklanka brzoskwini z puszki, trzy duże łyżki masła. Pocięty w talarki por trzeba zarumienić na maśle, podlać winem i poddusić blisko 10 minut, by wino nieco wyparowało. Dodać oczyszczoną z błon wątróbkę – posoloną, popieprzoną i pociętą na płaty grubości ok. 1 cm. Podsmażyć, dodając później morelówkę. Brzoskwinie osobno zmiksować na mus i dodać jako dodatek. Jeść z białym pieczywem.

Tylko nie pytajcie mnie, jak zdobyć w Polsce gęsią wątróbkę. Znajdźcie hodowcę gęsi – w Polsce najwięcej jest ich na Pomorzu – i już z nim negocjujcie.

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy

Felietony

Wojciech Romański

W smoczym kręgu

Andrzej Sadowski

Wolność tak, ułatwienia nie

• RAZ POD WOZEM, RAZ POD WOZEM • Dopóki rządzący w Polsce będą mówić o ułatwieniach i ulgach dla przedsiębiorców, a nie o przywróceniu wolności gospodarczej, dopóty nie wybijemy się na ekonomiczną niepodległość