Najnowsza interwencja Uważam Rze

Biznes

Biała pokusa

Piotr Semka

Z czym kojarzy się państwu hanzeatycka Lubeka? Oczywiście z Tomaszem Mannem i jego „Buddenbrookami”. Ale kulinarnie ten północno-niemiecki port szczyci się od wieków marcepanem.

Któż lepiej opowie nam o lubeckim marcepanie niż sam Tomasz Mann, który w 1926 r. w swojej mowie z okazji 700-lecia rodzinnego miasta oddał hołd temu specjałowi.

„Marcepan znaczy przecież (...) Panis Marci, chleb świętego Marka, patrona Wenecji. Kiedy przyjrzeć się dokładnie temu smakołykowi, mieszaninie migdałów, wody różanej i cukru, nasuwa się nieodparcie przypuszczenie, że wchodzi tu w grę Wschód, że oto mamy przed sobą haremowe słodycze i że recepta tego wspaniałego przysmaku (...) przywędrowała zapewne z dalekiego orientu poprzez Wenecję do Lubeki, do rąk jakiegoś starego pana Niedereggera”.

Ów stary pan to Johann Georg Niederegger, który w 1806 r. otworzył w Lubece kawiarnię, w której sprzedawał swoje pyszne marcepany.

Dziś to od „Cafe-Niederegger” i jego słynnego marcepanowego tortu wypada zacząć słodką wędrówkę po Lubece.

Adres od 205 lat jest ciągle ten sam – Breitestrasse 89. Kolejny punkt to marcepanowy spichrz lubecki (adres: ulica An der Untertrave 98), w którym przebierać możecie w najrozmaitszych rodzajach białego przysmaku.

Firm marcepanowych jest w tym starym hanzeatyckim grodzie parę – obok Niedereggera to Lubeca i Carstens.

Co prawda nie z Lubeki, ale z pobliskiego miasteczka Adendorf pochodzą z kolei specjały firmy Schluckwerder. Pod tą właśnie marką powstają marcepany w czekoladzie z doskonałą masą śliwkową na bazie wina madera. Szukajcie w lubeckich delikatesach – pytajcie o „Edelmarzipan mit Pflaume in Madeira”. Ale marcepanowej namiętności – nie pojmiecie do końca bez poznania mieszczańskiej tradycji Lubeki.

Dlatego przesłodzeni białym specjałem – idźcie wprost do domu Buddenbrooków będącym muzeum Tomasza i Henryka Mannów na Mengstrasse 4. A po wizycie w muzeum – w ciasnej plątaninie uliczek hanzeatyckiego grodu – podumajcie, jak to orientalny smakołyk trafił pod chmurne niebo Północy.

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy

Felietony

Hubert Kozieł

Czy Podesta zadławi się pizzą?

• SPISKOWA TEORIA WSZYSTKIEGO • Wybory prezydenckie w Stanach Zjednoczonych były wielkim zwycięstwem zwolenników spiskowej teorii dziejów. Potwierdziły bowiem wiele ich tez

Ewa Bednarz

Kredyt z plastiku

Tylko część banków decyduje się na wydawanie przedsiębiorcom kart kredytowych. Znacznie chętniej oferują im dużo kosztowniejsze karty obciążeniowe