Schabowy. Decydujące starcie
Dwie trzecie Polaków uważa kotlet schabowy z kapustą i ziemniakami za idealny obiad. A jaka naprawdę jest dziś kuchnia polska?
Gdy wybierałam produkty, które miały stać się bohaterami publikacji „Cuisine PL”, jaką przygotowywałam na zlecenie MSZ jako wydawnictwo promujące polską gastronomię na czas naszej prezydencji w UE, nie spodziewałam się, że decyzja o tym, by nie znalazł się tam kotlet schabowy, wywoła taką burzę.
Jeden z tytułów informujących o publikacji nosił dramatyczny tytuł „Kuchnia polska bez schabowego”. A więc katastrofa narodowa. Na nic dziczyzna, dorsz, kaczka. Schabowy w panierce w towarzystwie kapusty i ziemniaków to przecież nasza największa duma, którą pragniemy prezentować cudzoziemcom.
Nie ma się co dziwić, bo aż 72 proc. rodaków uważa kuchnię polską za ulubioną, a nieco ponad dwie trzecie wskazuje kotlet schabowy z kapustą jako idealne danie obiadowe – wynika z najnowszego badania TNS OBOP.
To tylko dowód na to, że niekoniecznie zadufany w sobie wielkomiejski foodie (pasjonat kuchni, gotowania i chodzenia po restauracjach – przyp. red.) ma decydujący głos.