Najnowsza interwencja Uważam Rze

Cywilizacja

Król we wrzątku

Monika Kucia

Historia makaronu nigdy się nie kończy. Każdy z nas może napisać kolejny jej rozdział

Mąka i woda, czasem dodatkowo jajo i oliwa. Setki kształtów, tysiące możliwości połączeń z innymi produktami. Makaron to danie uniwersalne – królewskie, biedne, codzienne i świąteczne. Wszystko zależy od użytych składników i wyobraźni kulinarnej gotującego.

Z sardelą albo z owczym serem

Pasta, czyli danie z makaronem, to włoska specjalność. Niegdyś uważano, że to Marco Polo przywiózł makaron do Wenecji z Chin w 1292 r. Istnieją jednak dowody o istnieniu tego specjału na terenie Italii już w XII w. Każdy region, a pewnie i każda dzielnica w najmniejszej miejscowości Włoch ma swoje specjalności. Dość powiedzieć, że na samej Sycylii każda z dziewięciu prowincji szczyci się jakąś pastą serwowaną jako primi piatti, czyli pierwsze danie. W Mesynie, gdzie łowi się mieczniki, to właśnie tę rybę dodaje się do makaronu. Palermo jest słynne z sardeli, Trapani z makaronu z owczym serem. W Ragusie jada się kluski z fasolą, a w Syrakuzach smaży cienkie nitki makaronu obtoczone w jajku i w bułce i oblewa miodem tymiankowym z sokiem pomarańczowym.

Aktualne wydanie Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl.

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy

Felietony

Edyta Żyła

Doradzą i przeszkolą

Znaczna część unijnych pieniędzy trafia do doradców, którzy pomagają zakładać firmy lub je rozwijać. Przedsiębiorcy mogą więc liczyć na bezpłatne szkolenia, wsparcie doświadczonych mentorów albo pomoc w przygotowaniu strategii marketingowej

Wojciech Romański

W smoczym kręgu