Najnowsza interwencja Uważam Rze

Tu i teraz

Tarator ? chlodnik z bulgarskiego jogurtu

Tarator w Rodopach

Piotr Semka

Są kraje, dla których Polacy mają w swoim sercu jakiś specjalny kącik – tak kiedyś Ernest Bryll mówił o Irlandii. W moim sercu osobny sentymentalny kącik zachowuję dla Bułgarów.

Są kraje, dla których Polacy mają w swoim sercu jakiś specjalny kącik – tak kiedyś Ernest Bryll mówił o Irlandii. W moim sercu osobny sentymentalny kącik zachowuję dla Bułgarów. To wynik wspomnień z mroźnego świtu zimą w styczniu 1989 r., gdy dowlokłem się greckim pociągiem z Aten do Kułaty – przejścia granicznego z Bułgarią. Po paru dniach podróży i bezskutecznych prób dogadania się z Grekami z bułgarskim wopistą od razu się porozumiałem. Nikt mi pewnie dziś nie uwierzy, ale bułgarski strażnik w komunistycznej Bułgarii pod wodzą Todora Żiwkowa pochwalił mi się wtedy, że wie, jakim bohaterem był ksiądz Popiełuszko. Ponieważ była piąta rano, a przejście było czynne od ósmej, zmarzniętego turystę z Polski strażnik zaprosił na wartownię i poczęstował ciepłą herbatą. I wtedy Bułgarię pokochałem sercem czystym i wiernym, co zaowocowało potem licznymi wizytami. W trakcie jednego z wyjazdów poznałem bułgarskie góry Rodopy i odkryłem, jak w upał może postawić na nogi tarator – chłodnik z bułgarskiego jogurtu.

Po zjedzeniu taratora czułem się, jakby ktoś mi do żył dolał wody z lodem. Przegrzanie bliskie udaru słonecznego uchodziło z ciała od żołądka ku głowie.

Tarator powstaje z wymieszania jogurtu z wodą, oliwą, posiekanymi ogórkami, wyciśniętym czosnkiem i świeżym koperkiem. Niektórzy dodają nieco białego octu winnego – inni posypują to cudo z wierzchu posiekanymi włoskimi orzechami.

Ja osobiście używam proporcji: cztery szklanki zimnej wody na 500 g jogurtu, ale to rzecz gustu. W Polsce równie wspaniałego jogurtu jak w bułgarskich górach nie znajdziesz. Najbliższe są jogurty z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy.

Tarator to krewny greckiego sosu tzatziki, ale i kuzyn innych słynnych zup jogurtowych – tureckiego cacik i hinduskiej potrawy raita – jogurtowa zupa z dodatkiem ogórków, czosnku, ostrej papryki i świeżej mięty.

W Internecie widziałem przepisy sugerujące, by składniki taratora zmiksować w blenderze z kostkami lodu. Nie polecam państwu tej techniki – lodu z jogurtem lepiej nie mieszać. Jogurt sam z siebie musi być schłodzony – obniżanie jego temperatury zmiksowanym lodem to pójście na łatwiznę. A zwiększanie ilości wody w potrawie psuje jego proporcje.

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy

Felietony

Edyta Żyła

Doradzą i przeszkolą

Znaczna część unijnych pieniędzy trafia do doradców, którzy pomagają zakładać firmy lub je rozwijać. Przedsiębiorcy mogą więc liczyć na bezpłatne szkolenia, wsparcie doświadczonych mentorów albo pomoc w przygotowaniu strategii marketingowej