Winne aromaty Kalifornii
Piękna pogoda, świetne warunki do uprawy roślin, bliskość gór i oceanu, a także otwartość mieszkańców sprawiają, że Kalifornia zyskała opinię raju na ziemi. Także wino zostało znakomicie wplecione w bogatą ofertę turystyczną regionu
Kalifornia położona pomiędzy wybrzeżem Pacyfiku a górami Sierra Nevada ze swoimi dwoma tysiącami kilometrów kwadratowych winnic to czwarty (po Francji, Włoszech i Hiszpanii) największy producent wina na świecie, mimo że rozkwit amerykańskiego winiarstwa przypada dopiero na ostatnie 30 lat. Fenomen kalifornijskiego winiarstwa tłumaczy się specyfiką tutejszego klimatu. Ten rozległy obszar obejmuje aż pięć stref klimatycznych. Jest mocno pofałdowany – znajduje się tu najwyższy szczyt Stanów Zjednoczonych (Mount Whitney, 4418 m n.p.m.) i najniższy punkt w kraju (Dolina Śmierci, 86 m p.p.m.). To sprawia, że niektóre okolice są bardzo chłodne, inne zaś gorące.
Największa część powstającego tu wina pochodzi od wielkich producentów. Wina E&J Gallo obecne są na każdej chyba polskiej stacji benzynowej i w większości supermarketów. Nie cieszą się one zbytnią popularnością wśród koneserów. Kalifornia to jednak także winiarnie butikowe, gdzie wina tworzą pasjonaci poszukujący własnego wyrazu, a nie tylko zaspokajający masowy gust.