Najnowsza interwencja Uważam Rze

Cywilizacja

Amerykańska królowa francuskiej kuchni

Magda Zdort

Julia Child – prawdziwa ikona sztuki kulinarnej – pokazała obywatelom USA nie tylko, co jeść, ale jeszcze jak to „coś” przyrządzić

W kuchni trzeba kosztować i jeszcze raz kosztować. Są tacy, którzy nie próbują, a potem dziwią się, że danie jest niesmaczne – to jedna z kulinarnych mądrości, które postawna, mierząca 188 cm wzrostu kobieta o charakterystycznym, nieco skrzeczącym głosie wygłaszała z ekranów telewizorów w USA. Julia Child przyszła na świat 100 lat temu, choć można by rzec, że jej „właściwe narodziny" miały miejsce wiele lat później, we Francji, w której poznała tajniki gotowania.

Nam, Polakom, Julia Child kojarzy się głównie z Meryl Streep, która genialnie zagrała ją w filmie „Julie i Julia". Jednak dla amerykanów Child była kulinarnym skarbem. Właśnie mija wiek od jej narodzin i w USA świętowany jest nie tylko artykułami w najważniejszych gazetach, ale też w restauracjach w całym kraju, które serwują dania przygotowane według przepisów Child. Można jej oddać hołd także w domowym zaciszu, włączając się w program „Gotuj dla Julii", w którym zobowiązujemy się do przygotowania potrawy według jej przepisu. Nie musimy od razu sięgać po homara, wystarczy, że przygotujemy omlet.

Aktualne wydanie Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl.

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy

Felietony

Intermedia

• MYŚLI I SŁOWA • BEATA SZYDŁO

Hubert Kozieł

Czy Podesta zadławi się pizzą?

• SPISKOWA TEORIA WSZYSTKIEGO • Wybory prezydenckie w Stanach Zjednoczonych były wielkim zwycięstwem zwolenników spiskowej teorii dziejów. Potwierdziły bowiem wiele ich tez