Przepisy kulinarne
Przetwory
Dżem z zielonych pomidorówz cytrynową nutą
Znakomity do nadziewania rogalików, naleśników i przekładania tortów. Ciekawy i oryginalny dodatek do mięs podawanych na zimno.
Składniki: 1 kg zielonych (niedojrzałych) pomidorów, bardzo twardych i jędrnych, cukier, dwie cytryny najlepiej z cienką skórką (sok i starta skórka), średniej wielkości dwa–trzy słoiczki.
Przygotowanie: Pomidory umyć i pokroić w kostkę, a następnie przełożyć do garnka. Cytrynę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, z pozostałej części wycisnąć sok. Skórkę i sok z cytryny dodać do pomidorów. Gotować na małym ogniu przez blisko trzy godziny, od czasu do czasu mieszając, aż do momentu, gdy wyparuje woda. Powstałą masę przetrzeć przez sito i zważyć. Przełożyć do garnka pomidorową masę i tyle samo dodać cukru. Smażyć aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji, najczęściej około godziny. Słoiczki i wieczka sparzyć, osuszyć, napełnić gorącym dżemem, a następnie szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym, chłodnym i przewiewnym miejscu, nieotwarty słoik może być przechowywany przez maksymalnie pół roku.