Najnowsza interwencja Uważam Rze

Cywilizacja

Życie w stylu sushi

Magda Zdort

Sushi – tradycyjne japońskie danie oparte na ryżu i świeżych rybach – stało się polską specjalnością. Jak grzyby po deszczu wyrastają nowe bary i restauracje serwujące ten specjał. Danie przypadło do gustu rodakom, a szczególnym powodzeniem cieszy się u celebrytów

Wiesz, przestajesz co tydzień chodzić na sushi" – to najpopularniejsze zdanie w Polsce w minionym miesiącu. Wypowiedział je Michał Figurski (celebryta, któremu marzył się kiedyś gwałt na ukraińskiej sprzątaczce), dla którego jednym z przejawów braku pracy była właśnie konieczność wyrzeczenia się sushi. Słabość do potrawy mają: Anna Mucha, Katarzyna Figura, Doda, Kuba Wojewódzki, a Natalia Siwiec przyznała, że jada je codziennie. Andrzej Gołota na swoje 42. urodziny dostał od żony Marioli m.in. tort z ryżu i surowej ryby. Czym właściwie jest  sushi, które potrafi „uzależnić" celebrytów bardziej niż występy w telewizji?

Prostota i świeżość

Sushi to najbardziej znana potrawa kuchni japońskiej. Oparta na gotowanym ryżu i surowej rybie. „Pierwowzór sushi powstał około 1000 lat temu. Ówcześni Japończycy poszukiwali sposobu na przechowywanie ryb. Okładali je wówczas gotowanym ryżem i pozostawiali na długie miesiące, by sfermentowały. Następnie ryż był wyrzucany, a jedzono jedynie rybę. Z początku sushi było potrawą arystokracji, lecz w okresie Muromachi (XIV–XVI w.) zaczęli je jeść także wojownicy i bogaci mieszczanie, którzy wyrzucanie ryżu uważali za marnotrawstwo. W XIX w. zrezygnowano z fermentacji, a zaczęto zakwaszać ryż przy użyciu octu. Około roku 1830 w Edo (obecnym Tokio) narodziło się sushi w postaci znanej dziś" – czytamy w „Biuletynie Informacyjnym" Ambasady Japonii w Polsce pt. „Kuchnia japońska".

Aktualne wydanie Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl.

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy

Felietony

Anna Czyżewska

O wynagrodzeniu bez tabu

Zdecydowana większość pracowników uznaje, że rozmowę o podwyżce powinien zainicjować szef. Polacy nie są mistrzami negocjacji. Strategia biznesowej polemiki to wizytówka przedsiębiorcy