Najnowsza interwencja Uważam Rze

Biznes

Tabarrini Montefalco Sagrantino 2005

Mateusz Pitas

Wbrew pozorom są takie regiony Włoch, gdzie nie ma tłumu enoturystów. Na przykład Umbria, traktowana po macoszemu.

Rzadko kto kojarzy Umbrię jako miejsce wytwarzania doskonałego wina. Wycieczki wkraczające w ten region z reguły docierają jedynie do Asyżu, kierując się ku głębokim religijnym doznaniom, a nie poszukiwaniu winiarskich perełek.

Dumą Umbrii jest szczep winorośli Sagrantino, uprawiany na wzgórzach Montefalco, zaledwie kilkanaście kilometrów od celu wypraw polskich pielgrzymów – Asyżu. Umbria jest jednym z biedniejszych regionów Włoch, w dodatku nawiedzanym co kilkanaście lat przez trzęsienia ziemi. Jednak niezłomność mieszkańców i ciężka praca, jaką wkładają w uprawę ziemi, umożliwiają produkcję naprawdę nadzwyczajnych win, na przykład wytwarzanych w ramach apelacji Montefalco Sagrantino. Ostatnio w Polsce, w ramach promocji swojego regionu gościł Giampaolo Tabarrini, właściciel umbryjskiej winnicy, który powoli wyrasta na lokalną legendę i stara się promować swój region i wina, korzystając między innymi z unijnych dotacji. Kilka dni przed wizytą w Polsce Giampaolo współorganizował festiwal winiarski „Umbria kontra Włochy", na którym gościło wielu polskich winopisarzy...

Degustowałem ostatnio jego Montefalco Sagrantino z 2005 r. Wino niezwykle ciężkie, garbnikowe, a jednak w dalszym ciągu owocowe. Według winiarskich reguł tak dobre wino ma jeszcze przed sobą wiele lat, a Giampaolo zapewnia, że 40-letnie wina wyprodukowane przez jego dziadka nadal są „pijalne". Czy tak samo będzie z Montefalco z 2005 r.? No cóż, trzeba będzie poczekać, żeby się o tym przekonać.

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy