Białe Tempranillo
Tym razem o białym winie powstającym z czerwonego szczepu.
Tempranillo to najbardziej popularny w Hiszpanii szczep, który jest tam uprawiany (według danych z 2008 r.) na obszarze ponad 206 tys. ha. Wytwarza się z niego czerwone wina różnej jakości, o czym świadczą dostępne w Polsce butelki z regionu Rioja. Ich rozpiętość cenowa i jakościowa jest zdumiewająca, gdyż trunek w tej samej cenie może smakować zniewalająco lub stwarzać wrażenie, że degustujemy wino, w którym przez długi czas była w niewiadomym celu trzymana ścierka do podłogi.
Ale ad rem! Białe wino z czerwonych gron, czy to możliwe? Oczywiście.
Wino wytwarzane jest z wyciskanego z gron miąższu, który sam w sobie jest w zasadzie bezbarwny, więc jeżeli maceracja miąższu z czerwonych gron odbędzie się bez udziału skórek, które nadają winu kolor, otrzymamy białe wino. Prawda, że proste?
Pytanie, czy warto wytwarzać białe wina z czerwonych gron. Degustowałem białe wino Pago del Vicario Blanco de Tempranillo wyprodukowane w 100 proc. z czerwonego Tempranillo. W zapachu wyczuwalne owocowe nuty, odrobina melona i leśnych owoców, co jest nietypową cechą białego wina.
W smaku delikatnie słodkawe z wyważoną kwasowością, trochę za bardzo wyczuwalny alkohol, który jednak nie przeszkadzał w ogólnym odbiorze wina. Warte spróbowania jako ciekawostka, a nie świadomy wybór jako białego wina.
Warto wiedzieć, że w przyrodzie istnieje również szczep Tempranillo Blanco, który powstał jako mutacja czerwonej odmiany. Uprawiany w ramach eksperymentu i w równie eksperymentalnych ilościach, wytwarza się z niego białe wino.