Chateauneuf du Pape
W południowej części Doliny Rodanu we Francji pomiędzy Avignon i Orange wytwarzane są wina w ramach apelacji Chateauneuf du Pape AOC.
Winiarska historia tego rejonu związana jest z papiestwem, którego siedziba w XIV wieku znajdowała się w Avignon, a miejscowość Chateauneuf du Pape była wybierana przez kolejnych papieży na letnią rezydencję (intensywnie wspierali miejscową produkcję wina). Ewolucja w uprawie winorośli, przez lata wdrażana w tym rejonie, rozpowszechniła system upraw w ramach poszczególnych apelacji, który upowszechnił się w całej Francji.
Papieska apelacja zezwala na wytwarzanie wina z 13 szczepów, co jest ewenementem, żadna inna apelacja nie zezwala na produkowanie wina z takiej ilości szczepów, jednocześnie zostawiając dużą dowolność w ich doborze. W Chateauneuf ze świecą można szukać wina będącego kupażem wszystkich 13 szczepów. Oferuje je winnica Chateau de Beaucastel, którą znajdziemy w miejscowości Chemin de Beaucastel – w północnej części apelacji.
W Chateauneuf wytwarzane są wina czerwone, kilkuszczepowe, z dużym udziałem grenache, który jest mieszany z syrah, cinsault, mourvedre, counoise. Mnogość używanych szczepów sprawia, że powstające tu wina są bardzo różnorodne – zarówno o przeciętnej, jak i dobrej jakości, przeznaczone do degustacji z reguły po dwóch latach, chociaż znajdziemy butelki winifikowane z założeniem, że zostaną otwarte najwcześniej po kilku latach.
Warto nadmienić, że istnieje również białe Chateauneuf du Pape, które jest rzadkością nawet w swojej ojczyźnie, a w Polsce jest to winiarski biały kruk.