Najnowsza interwencja Uważam Rze

Biznes

Mistrz Polski Sommelierów

Mateusz Pitas

Tytułem sommeliera określamy specjalistę w zakresie wiedzy o winie. W Polsce ten tytuł nie jest przyznawany przez żadną organizację.

Wstąpienie w szeregi Stowarzyszenia Sommelierów Polskich nie oznacza jeszcze, że zostaliśmy lub jesteśmy sommelierem. Dość powszechną praktyką jest używanie tytułu sommeliera przez osoby, które zajmują się serwowaniem wina w ekskluzywnych restauracjach. Niekiedy są to osoby bez jakichkolwiek międzynarodowych dyplomów, często są to kelnerzy, którzy pracowali kilka lat za granicą, oczywiście otwarte pozostaje pytanie, czym się zajmowali.

Raz do roku odbywają się ogólnopolskie Mistrzostwa Polski Sommelierów, które mają oddzielić ziarna od plew. W dniach 25–26 maja tego roku w Warszawie odbyła się ich 13. edycja, którą wygrał Andrzej Strzelczyk. Zawody są otwarte, w zasadzie każdy może przystąpić do eliminacji. W tym roku w szranki stanęło 19 osób. Podczas mistrzostw sprawdzana jest wiedza teoretyczna i praktyczna. Pierwsza konkurencja obejmuje zakres wiedzy o winie uzupełniony o dodatkowe pytania (np. kraj pochodzenia gatunków herbat). Rola sommeliera w restauracji to dobór

nie tylko wina, lecz także mocnych trunków, wody, herbaty, niekiedy również kawy i cygar. Kolejny etap to tzw. degustacja w ciemno jednego wina, które należy szczegółowo opisać i wskazać, czy wino pasuje do wybranej potrawy. Dodatkowa konkurencja to dekantacja wina. Najlepsza trójka awansuje do finału, w którym mamy nowe konkurencje: jednoczesna obsługa dwóch restauracyjnych stolików, dobór wina do skomplikowanego menu, degustacja w ciemno kolejnych win, a także mocnych trunków. Subiektywna refleksja w kolejnym „Uważam Rze".

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy

Felietony

Ewa Bednarz

Kredyt z plastiku

Tylko część banków decyduje się na wydawanie przedsiębiorcom kart kredytowych. Znacznie chętniej oferują im dużo kosztowniejsze karty obciążeniowe