Burgundia
Francuski region, który niejednego winiarza przyprawia o szybsze bicie serca.
Uprawa winorośli została tu zapoczątkowana kilka wieków przed naszą erą. Charakterystyką regionu jest jego rozdrobnienie. Burgundia nie oznacza jednolitego regionu winorośli, tylko kilkanaście stref upraw winorośli oddalonych od siebie niekiedy o dziesiątki kilometrów. Poszczególne strefy upraw są ściśle powiązane z apelacjami, których sklasyfikowano tu około 100. W ramach poszczególnych apelacji obowiązuje jeszcze podział jakościowy, czyli słynne premier cru i grand cru, których strefy upraw są wyznaczone niemalże co do centymetra i tylko wina wytworzone z winorośli uprawianej na tym ściśle wyznaczonym obszarze mają prawo do używania powyższych oznaczeń.
Burgundzkie winiarstwo jest rozdrobnione – średnia wielkość winnic to maksymalnie kilka hektarów. Czasami się zdarza, że jedna parcela, na której uprawiane są winogrona, jest własnością kilku winiarzy, gdzie każdy samodzielnie prowadzi winorośl i wytwarza wino. Teoretycznie z jednego hektara upraw możemy kupić wina od kilku winiarzy. Z reguły jednak tak się nie dzieje, ponieważ młode wina wytworzone przez kilku winiarzy na jednym obszarze są kupażowane z zachowaniem wszelkich norm jakościowych i ilościowych i sprzedawane jako wina z danej strefy upraw. Zajmują się tym tzw. negociants, wśród których są Joseph Drouhin, Louis Jadot – ich wina znajdziemy w naszych sklepach.
Burgundia to królestwo szczepów chardonnay i pinot noir. Główne strefy upraw to Chablis, Cote de Nuits, Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais, Beaujolais i – oczywiście – Szampania.