Najnowsza interwencja Uważam Rze

Cywilizacja

Polej, bracie!

Krzysztof Galimski

Jak co roku nadeszła pora, która chłodem i deszczem wygania nas z plaż i parków. Czas więc zaszyć się w domu, rozgrzać kości... i gardło.

Najlepsze przepisy na nalewki i przetwory
Prószyński i S-ka

Gdy premier łaskawie podwyższa akcyzę, najlepiej to zrobić trunkiem własnej roboty. Jak się okazuje, przyrządzenie takowego nie jest niczym trudnym. Przepisy są krótkie i zrozumiałe nawet dla największego kuchennego analfabety. Nie zabrakło oczywiście słynnej bursztynówki oraz tradycyjnych: pigwówki, wiśniówki czy też cytrynówki. Ale są też bardziej egzotyczne przepisy. Listę otwierają trzy nalewki na aloesie. Dalej: berberysowa, lawendowa, a nawet robiona na turówce. Dla tych zaś, którzy nie przepadają za towarzystwem, uwzględniono nalewkę na czosnku i cebulówkę.

Co dziwne, zabrakło miejsca dla orzechówki. Ten brak trochę rekompensuje cytrynówka na orzechach.

Żeby jednak zbyt szybko nie spaść pod stół, dobrze jest także pomiędzy kolejnymi kieliszkami coś małego zakąsić. Szczęśliwie nie trzeba otwierać kolejnego tomu, tylko przewrócić kilka kartek, by oczom ukazały się sposoby na sporządzenie przeróżnych marynat, kiszonek czy marmolad, a nawet sałatek i sosów do nich. Jest tych nawet więcej niż samych nalewek.

Tu też nie brakuje niespodzianek. O ile smak dżemu z truskawek zna chyba każdy, to już marynowanych ogórków w miodzie dane było spróbować tylko nielicznym. Czy to dobre? Kwestia gustu. Grunt, że i nalewek, i przetworów jest wystarczająco wiele, by można było przetrwać nie tylko nadchodzącą jesień, ale i jeszcze kawałek zimy.

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy