Najnowsza interwencja Uważam Rze

Felietony

Powiedzieli

Kiedy tak się nakręciłaś na gotowanie?

Zawsze byłam nakręcona, tylko nie zawsze myślałam, że to może być mój zawód. Podczas studiów wyjechałam do Francji pilnować dzieci, ale na miejscu okazało się, że trafiłam do 30-osobowej rodziny arystokratów i muszę się zająć kuchnią. Podjęłam się tego zadania, nie do końca zdając sobie sprawę z tego, na co się piszę – gotowanie dla arystokratów z wysokimi wymaganiami i wysublimowanymi kubkami smakowymi.

Nie lada wyzwanie.

Tak, to były trzy miesiące największej szkoły życia. Moim szefem była 86-letnia hrabina, która akceptowała lub odrzucała menu. Niezła była! Jej podniebienie „wychowało się"

w najlepszych restauracjach świata, wiedziała, jak coś powinno smakować. Ale dałam radę. Po trzech miesiącach wróciłam do Polski i powiedziałam rodzicom, że chcę w życiu zająć się gotowaniem. Miałam 20 lat, byłam po pierwszym roku studiów na historii sztuki. (...) Studiowałam trzy dni w tygodniu, a przez cztery chodziłam do restauracji.

Anna Starmach dla „Grazii"

—wyb. ns

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy

Felietony

Edyta Żyła

Doradzą i przeszkolą

Znaczna część unijnych pieniędzy trafia do doradców, którzy pomagają zakładać firmy lub je rozwijać. Przedsiębiorcy mogą więc liczyć na bezpłatne szkolenia, wsparcie doświadczonych mentorów albo pomoc w przygotowaniu strategii marketingowej

Anna Czyżewska

O wynagrodzeniu bez tabu

Zdecydowana większość pracowników uznaje, że rozmowę o podwyżce powinien zainicjować szef. Polacy nie są mistrzami negocjacji. Strategia biznesowej polemiki to wizytówka przedsiębiorcy