Najnowsza interwencja Uważam Rze

Historia

źródło: NAC
Gotowe wyroby z fabryki wódki, likieru i rumu J.A. Baczewski we Lwowie (maj 1938 r.). Przed wojną, w czasie największej prosperity, firmę prowadzili Stefan i Adam Baczewscy

Lwowski król okowity

Agnieszka Niemojewska

Nazwisko J.A. Baczewskiego nierozerwalnie kojarzy się ze Lwowem i najlepszymi trunkami dostarczanymi przez Fabrykę Wódek, Likierów i Rossolisów na wykwintne stoły Europy, Australii i obu Ameryk. Oto dramatyczne losy rodu lwowskich fabrykantów

Wszystko zaczęło się w 1782 r., kiedy przedsiębiorczy Lejb Baczeles otworzył rodzinny interes – destylarnię alkoholu (w Wybranówce, 44 km od Lwowa). Jak możemy przeczytać w opracowaniu Joanny Radziewicz („Rola karczmy w życiu dawnej wsi polskiej; rme.cbr.net.pl), „przepisy z końca XVIII i początku XIX w. zabraniały Żydom zamieszkującym obszary Galicji zajmowania się karczmarstwem wiejskim, chociaż w praktyce nie miały one żadnego zastosowania. Budynki karczemne, ich wyposażenie oraz obyczaje w nich panujące zachowały tutaj swój dawny charakter. Podstawową różnicą była zwiększona konsumpcja wódki względem piwa. Obowiązująca od 1844 r. na terenie Królestwa Polskiego ustawa o opłatach akcyzowych wpłynęła na ograniczenie liczby małych gorzelni oraz ustalenie zasad konsumpcji alkoholu w karczmach i szynkach. Zezwalała bowiem na sprzedaż alkoholu o ustalonej mocy jedynie w lokalach posiadających specjalną koncesję, określała ich godziny pracy oraz zakazywała sprzedaży alkoholu na kredyt oraz osobom nietrzeźwym. W Królestwie Polskim, podobnie jak w Galicji, weszły w życie rozporządzenia zakazujące Żydom prowadzenia karczm. Chociaż nie były one zbyt rygorystycznie egzekwowane, to spowodowały, że udział tej grupy w tym zawodzie stał się stosunkowo nieliczny” – ale to było już w czasach, gdy alkohole spolonizowanych Baczewskich cieszyły się uznaniem wytrawnych smakoszy. Wcześniej jednak, bo w roku 1810 syn założycieli, Leopold Maksymilian Baczewski przeniósł zakład do Lwowa, a właściwie na jego ówczesne przedmieścia – do wsi Zniesienie, gdzie z ogromną pasją rozwijał nowe produkty. W tym samym roku firma została uhonorowana przez austriackie władze Godłem Cesarskiego Orła (niezwykle cenionym przez producentów i kupców), a który upoważniał do umieszczenia na szyldzie i etykietach napisu „Cesarsko-Królewski Dostawca Dworu („K.u.K. Hoflieferant”; notabene współczesne trunki marki J.A. Baczewski zachowały na etykietach cesarskie godło). Leopold M. Baczewski wprowadzał najnowsze dostępne na świecie technologie. Już w 1832 r., czyli w dwa lata po tym, jak Eneasz Coffey uruchomił pierwszą na świecie aparaturę do wytwarzania spirytusu w podwójnej kolumnie rektyfikacyjnej, Baczewscy mogli się pochwalić podobną maszyną we własnej fabryce. Dzięki temu jako pierwsi na ziemiach polskich rozpoczęli masową produkcję likierów i aperitifów. Jednak rozkwit firmy przypadł na czasy Józefa Adama Baczewskiego (1829–1911).

Aktualne wydanie Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl.

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy

Felietony

Artur Osiecki

Brexit mobilizuje regiony

Województwa chcą przyspieszyć realizację nowych programów regionalnych zarówno ze względu na zbliżający się przegląd unijny, jak i potencjalne negatywne konsekwencje wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej