• KSIĄŻKI •
POLECA AGNIESZKA NIEMOJEWSKA
***
Ece Temelkuran
Odgłosy rosnących bananów
Książkowe Klimaty
Cena: 39,90 zł
|
Co my wiemy o mieszkańcach Bejrutu? I
jak bardzo ich mentalność różni się od naszej? Ece Temelkuran, uznana turecka
publicystka i pisarka, w swojej powieści pokazuje misterny splot łączący miłość
i politykę; odsłania obraz Bejrutu, w którym mieszają się chaos i piękno
Bliskiego Wschodu. „Odgłosy rosnących bananów” to zderzenie światopoglądów,
tradycji, kultur; to historie kilku kobiet o różnym statusie społecznym. Zeynab
jest zgorzkniałą bogatą kobietą. Filipina to jej gosposia – pół-Filipinka,
pół-Palestynka. Deniz zaś to turecka studentka, która z eleganckiego Oxfordu
trafia na Bliski Wschód. Powieść Temelkuran jest ważnym głosem w dyskusji o
korzeniach obecnej sytuacji geopolitycznej. AN
***
Tomasz Bonek
Set Maat. Wędrówki po Egipcie, Izraelu, Jordanii i Maroku
Replika
Cena: 59,90 zł
|
***
Nils Thorsen
Lars von Trier
Bukowy Las
Cena: 59,90 zł
|
Jeśli przed laty zachwyciliście się filmami „Przełamując fale” czy „Tańcząc w ciemnościach”, to koniecznie sięgnijcie po książkę Thorsena. Przez niemal rok dziennikarz „Politiken” towarzyszył von Trierowi, reżyserowi wymieniowych wyżej filmów. Powstała biografia złożona z najważniejszych faktów w możliwie prawdziwą opowieść o życiu i twórczości reżysera. Lars von Trier po raz pierwszy zdradza szczegóły prywatnego życia, opowiada o swoich lękach, filmach i przemyśleniach, podczas gdy jego przyjaciele, koledzy i krytycy przedstawiają własne wersje wydarzeń. Opowiadają o człowieku, który współtworzył słynną grupę Dogma ’95. Ile zostało z surowych założeń filmowców minimalistów? AN
Andrzej Fiedoruk
Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne
Zysk i S-ka
Cena: 29,90 zł
|
Mamy późne lato, czas więc na samodzielne
przygotowanie trunków na bazie owoców i ziół. Książka Fiedoruka to kompendium
wiedzy o alkoholach, z uwzględnieniem zarówno historii ich wytwarzania oraz
spożycia, jak i bogactwa zachowanych przepisów. Dowiemy się z niej m.in., jak
powstawały: likier, armaniak, koniak, calvados, whisky, gin czy rum. Które z
nich preferowali nasi przodkowie i z jakich składników najczęściej je przyrządzali?
Krok po kroku poznamy procesy ich wytwarzania wraz z opisem służących do tego
profesjonalnych i domowych urządzeń, a także znajdziemy najbardziej udane
przepisy na trunki, które uwiodą podniebienie i wprawią nas w dobry nastrój. AN
***
Sandor Ellix Katz
Sztuka fermentacji
Vivante
Cena: 79,90 zł
|
Pozostajemy w temacie domowych
przetworów z owoców lata, tym razem jednak proponuję kompendium wiedzy na temat
kiszenia. „Sztuka fermentacji” to ponad 600 stron wiedzy o tym, jak ukisić
dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata, m.in. na
niezwykle zdrową kombuchę (fermentowaną herbatę), pastę miso, jogurty, miody
pitne, wino, piwo, warzywa, owoce, orzechy, a także ryby i mięso. Z tej opasłej
księgi dowiemy się też, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej
żywności i jakich błędów podczas kiszenia unikać. Z Sandorem Katzem kiszenie
staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji
rozbudzają apetyt na więcej. AN