Najnowsza interwencja Uważam Rze

Butik

• KSIĄŻKI •

POLECA AGNIESZKA NIEMOJEWSKA


***

Andrzej Klim

Tak się kręciło

PWN

Cena: 39,99 zł


Rzecz dla wytrawnych kinomanów i wielbicieli polskiego kina. Oto bowiem autor przedstawia nam kulisy powstawania „10 kultowych filmów PRL” – jak czytamy w podtytule. W dziesiątce opisywanych w książce filmów znalazły się: „Popiół i diament” Andrzeja Wajdy (1958 r.), „Nóż w wodzie” Romana Polańskiego (1961 r.), „Sami swoi” Sylwestra Chęcińskiego (1967 r.), „Rejs” Marka Piwowskiego (1970 r.), „Ziemia obiecana” Wajdy (1975 r.), „Noce i dnie” Jerzego Antczaka (1975 r.), „Miś” Stanisława Barei (1980 r.), „Seksmisja” Juliusza Machulskiego (1983 r.), „Krótki film o zabijaniu” Krzysztofa Kieślowskiego (1988 r.) i „Przesłuchanie” Ryszarda Bugajskiego (1989 r.). Andrzej Klim ubarwia swoją opowieść śmiesznymi, a niekiedy przerażającymi anegdotami z minionych czasów, wspomnieniami i opisami perypetii filmowców (kto pierwszy na planie „Seksmisji” powiedział „Nasi tu byli!”; co wywołało konwulsje u Karola Strasburgera brodzącego wśród nenufarów?). Wprowadza czytelnika w świat peerelowskiej produkcji filmowej, przywołuje wydarzenia, o których wiedzą jedynie ich uczestnicy. Wspomina twórców, którzy, mierząc się z trudnościami epoki, nigdy nie zrezygnowali z magii kina. I dzięki temu kolejne pokolenia, oglądając ich filmy, dają się porwać tej magii. AN

 

***

Bill Bryson

Herbatka o piątej!

Zysk i S-ka

Cena: 39,90 zł


Jeśli książka ma nas utwierdzić w dobrym samopoczuciu, to polecam lekturę „Herbatki o piątej!”. Tytuł nie jest przypadkowy – to  uroczy i zabawny, choć chwilami uszczypliwy pean na cześć Wielkiej Brytanii. Dodajmy, że jest to mało znane oblicze Zjednoczonego Królestwa. Książka Billa Brysona ukazała się niemal 20 lat po jego bestsellerowym klasyku literatury podróżniczej – „Zapiskach z małej wyspy”. Co ważne, Bryson jest Amerykaninem, dla którego Anglia ciągle pozostaje odkrywaną na nowo przybraną ojczyzną. „Podążając trasami z Bognor Regis na południu do Cape Wrath na północy, zahaczając o całkiem nowe, nieopisywane wcześniej miejsca i spotykając ludzi, których zwykła codzienność jest źródłem nieustannego zagrożenia, ten niefrasobliwy Amerykanin odkrywa cudownie piękny, uroczo ekscentryczny i ujmująco specyficzny kraj. Czy to miasteczko perełka, uroczy pub, rozpieszczająca podniebienie lokalna przekąska, czy też korki na drogach, śmieci i nieuprzejmie ekspedientki – każda anegdota powoduje coraz większą ochotę, by ruszyć śladami Brysona. Dzięki osobliwej zdolności autora do przyciągania rzeczy śmiesznych, dziwnych, zdumiewających i niedorzecznych jego przygody nabierają szczególnych rumieńców”. Miłej lektury. AN

 

***

Christian Jacq

Śledztwa księcia Setny. Pojedynek magów

Rebis

Cena: 29,90 zł


Christian Jacq przygotował czwarty tom opowieści o przygodach księcia Setny. To ostateczne starcie dobra ze złem, ze starożytnym Egiptem w tle. Książę Setna poszukuje swojej narzeczonej Sekhet, która uciekła zabójcom i ukrywa się w Memfis. Czarownik Keku zamierza jednak pomieszać mu szyki. Jeśli jego podły plan się powiedzie, będzie mógł uaktywnić moc zapieczętowanego dzbanu Ozyrysa i uczynić zeń narzędzie zniszczenia. Setna musi się spieszyć, by uratować ukochaną. Wspierany przez wiernych sojuszników staje do walki z czarownikiem. Czy uda mu się udaremnić nikczemny spisek przeciwko Ramzesowi II? I czy wreszcie znajdzie zapieczętowany dzban? Lektura książek Jacqa to świetna lekcja historii i mitologii Egiptu, autor bowiem oparł swą opowieść m.in. na starożytnej „Księdze wychodzenia za dnia”. AN

 

***

Sarah Britton

My New Roots

Marginesy

Cena: 69,90 zł


Nie przywiązuję szczególnej wagi do jedzenia, nie jestem też wegetarianką. Ale muszę przyznać, że polskie wydanie książki Sarah Britton zrobiło na mnie wrażenie. Autorka to znana blogerka kulinarna (jej stronę mynewroots.org co miesiąc odwiedza 2 mln użytkowników!) i „guru zdrowego odżywiania”. W książce przedstawia „100 oryginalnych przepisów na potrawy kuchni roślinnej – w tym także wegańskiej i bezglutenowej”. Ale jak to jest pokazane! Każdą z potraw zilustrowano pięknymi, wręcz apetycznymi zdjęciami. Całość została podzielona na pory roku – zgodnie z tym, jakie świeże produkty są powszechnie dostępne. Przepisy autorka sformułowała w sposób prosty i przejrzysty, a każdy z nich opatrzyła krótkim wstępem – a to dykteryjką o tym, jak narodził się pomysł na daną potrawę, a to opowieścią o życiowych doświadczeniach. Smacznego! AN

 

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy