Kto ma najwięcej witamin
Andrzej Rosiewicz wychwalał zalety polskich zdrowych dziewczyn. Ale nie wskazał, gdzie mają szukać witamin i nie wspominał, czy suplementy witaminowe są coś warte. Nadrabiamy te zaległości
Bez witamin nasz organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Potrzebuje ich bardzo niewiele i zazwyczaj wystarcza nam ilość spożywana wraz z pokarmem. Witaminy dzielą się na dwie grupy. Pierwsza jest rozpuszczalna w tłuszczach i są to witaminy A, D, E i K. Aby je przyswoić, należy spożywać produkty zawierające tłuszcz, np. w postaci sałatek mających w składzie olej roślinny. Druga grupa to witaminy rozpuszczalne w wodzie: C i z grupy B, czyli B1, B2, B6, B12, oraz niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotyna znajdujące się w wodnistej części żywności. Aby zachowały się w spożywanym przez człowieka pokarmie, nie należy ich np. gotować zbyt długo w wodzie, ponieważ zostaną wypłukane i pozbawione swoich cennych właściwości. Lepiej przyrządzać dania na parze lub jeść np. surowe jarzyny. Zwiędnięte warzywa i owoce tracą dużą część witamin, dlatego należy je zjadać jak najświeższe.