
Drobiowa potęga
Dwudziestoletnia historia Cedrobu jest dowodem na to, że ideały w biznesie pomagają osiągnąć sukces
W 1991 r. kilku ludzi połączyło swoje środki, by przejąć upadające Ciechanowskie Zakłady Drobiarskie. Cierpliwie budowana spółka rodzinno-koleżeńska stała się potentatem. Osiągnęła pozycję lidera w Polsce i jednej z 10 – 12 największych firm drobiowych w Europie.
Wszystko zaczęło się w gronie kuzynów Andrzeja Goździkowskiego i Andrzeja Śliwińskiego, braci Mirosława i Aleksandra Koźlakiewiczów oraz pięciu innych osób: Włodzimierza Bartkowskiego, Witolda Ludwińskiego, Włodzimierza Grześkiewicza, Piotra Błażkiewicza i Antoniego Rajnika. Zawiązana przez nich spółka do dziś ma takie same władze, przez 20 lat nikt się nie wykruszył.
Testem na wytrzymałość grupy był rok 1998, gdy branżę dopadł kryzys. Firma nastawiona była wówczas na rozwój, miała gotowe do uruchomienia inwestycje. Nagle przy rosnących kosztach spadła sprzedaż i spółka jedyny raz w historii zanotowała straty. Później było już tylko lepiej.