Najnowsza interwencja Uważam Rze

Biznes

We Włoszech jak Włosi (cz. II)

Piotr Semka

Wakacje we Włoszech z menu złożonym z banalnej pizzy i spaghetti z mikrofali? Zadajcie sobie, drodzy rodacy, nieco wysiłku i odkryjcie przysmak włoskiej kuchni. Szanowni państwo, pozwólcie przedstawić sobie porchettę. Jest to nadziany na rożen około roczny świniak wypatroszony z podrobów, wyluzowany z kości, natarty solą oraz pieprzem, nafaszerowany ziołami i upieczony. We Włoszech plastry porchetty zazwyczaj podaje się w przekrojonej bułce, najlepiej nasączonej sosem z pieczeni. Świeżo upieczoną porchettę poznaje się po smakowitej, delikatnej, chrupiącej skórce.

Idealnie przyrządzona nie jest wcale tłusta. Owszem, słonina musi nasycić mięso aromatem ziół, ale potem wytapia się ją z pieczeni.


O prawo do uznawania porchetty za swój kulinarny przysmak-symbol walczą od dawna Umbria i Lacjum. Umbryjczycy faszerują prosiaka koprem zwanym u nas włoskim, a mieszkańcy Lacjum – rozmarynem. Ja porchettę poznałem w czasie wędrówek po Lacjum – najbardziej smakowała mi na targu w podrzymskim miasteczku Frascati. Tu zapija się ją miejscowym, słynnym białym winem.

Wyrwijcie się na dzień z Rzymu i posmakujcie tego specjału na targach i na lokalnych świętach porchetty. Najważniejsze święta tego smakołyku w okolicach Wiecznego Miasta odbywają się w Costano w Umbrii (18–28 sierpnia) i w Aricci na południowy zachód od Rzymu (2–5 września). Obecność obowiązkowa!

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy

Felietony

Anna Czyżewska

O wynagrodzeniu bez tabu

Zdecydowana większość pracowników uznaje, że rozmowę o podwyżce powinien zainicjować szef. Polacy nie są mistrzami negocjacji. Strategia biznesowej polemiki to wizytówka przedsiębiorcy

Artur Osiecki

Brexit mobilizuje regiony

Województwa chcą przyspieszyć realizację nowych programów regionalnych zarówno ze względu na zbliżający się przegląd unijny, jak i potencjalne negatywne konsekwencje wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej