Najnowsza interwencja Uważam Rze

Biznes

PHOTO: EAST NEWS MONDADORI PRESS

We Włoszech jak Włosi (cz. III)

Piotr Semka

Dziś trzeci i ostatni odcinek włoski. Jego bohaterem będzie włoska kiełbaska, czyli salsiccia.

Co? Kiełbasa? To po to jechać do Włoch, aby zjeść zwykłą kiełbachę? – obruszy się pewnie niejeden czytelnik. Spokojnie – włoska salsiccia przypomina istotnie naszą białą wieprzową kiełbasę, ale zamienia się w kulinarny poemat, gdy zetknie się z dwoma składnikami – białym winem i ziołami.

Najlepiej smakowała mi ta włoska kiełbaska gotowana na winie na północy Włoch, w okolicach Gorycji. Tam salsiccia podawana jest razem z polentą, czyli przypieczoną na ruszcie kaszką kukurydzianą.



Na czym polega geniusz tego dania? Wszystko zaczyna się od ponakłuwania skórki za pomocą wykałaczki. Salsiccia podsmażana jest najpierw na oliwie z płatkami czosnku i po paru chwilach trzeba skropić ją hojnie octem z białego wina. Gdy już skórka stanie się biała, dolewamy białego wina (nie za dużo!) i dodajemy świeży majeranek. Teraz duszone na wolnym ogniu kiełbaski muszą „wypić” całe wino z patelni. Gdy już są gotowe – bez zwłoki trzeba je podawać na talerz.

W Rzymie dla odmiany zjeść można salsiccię duszoną z zieleniną – jarmużem lub szpinakiem – zawsze z dodatkiem czosnku.

Najmniej wyrafinowana postać salsicci to kiełbasa z grilla – zazwyczaj zwinięta w krążek przypominający ślimaka.

Jeśli ktoś lubi Włochy jesienią, gorąco polecam tegoroczne Święto Salsicci w Morlupo na północ do Rzymu, w sobotę i niedzielę 29–30 października.

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy

Felietony

Edyta Żyła

Doradzą i przeszkolą

Znaczna część unijnych pieniędzy trafia do doradców, którzy pomagają zakładać firmy lub je rozwijać. Przedsiębiorcy mogą więc liczyć na bezpłatne szkolenia, wsparcie doświadczonych mentorów albo pomoc w przygotowaniu strategii marketingowej

Wojciech Romański

W smoczym kręgu