Najnowsza interwencja Uważam Rze

Biznes

PAPRYKA Z PIEKARNIKA FOT. JERZY DUDEK / FOTORZEPA

Pseudowłoska maskarada

Piotr Semka

– Dlaczego pieczecie włoskie patate al forno, czyli ziemniaki z pieca, nie na oliwie, tylko na oleju rzepakowym? – zapytałem kiedyś naiwnie w Lipsku. – Bo olej jest tańszy niż oliwa – odpowiedziała kelnerka tamtejszej osterii Don Camillo & Peppone. Jak wytłumaczyć komuś, kto chce się bawić we włoską kuchnię, że olej rzepakowy nie pasuje do włoskich dań?

Na tym polega uroda rozmaitych kuchni, że łączą one rodzime składniki w sposób typowy dla danego regionu. Urządzać włoską trattorię w niemieckim Lipsku, aby futrować Saksończyków włoskimi ziemniakami na rzepakowym oleju? Brrr...



Inny przykład. Na wielu polskich garden party czy w pseudowłoskich knajpach podaje się paprykę al forno, czyli rzekomo z pieca, w formie połówki czerwonej papryki upieczonej na grillu. Owszem, Włosi razem ze stekami czy kiełbaskami opiekają plastry bakłażana czy papryki, ale wtedy są to warzywa z grilla, czyli verdura misto al grillo. Ale grill to nie jest piec! Papryka z pieca czy piekarnika musi być włożona do piekarnika w całości – po usunięciu gniazda nasiennego – i dopiero, gdy skórka zaczyna się już węglić, trzeba ją wyjąć i delikatnie obrać. Taka papryka jest cudownie wilgotna i lekko skarmelizowana. Suchy paprykowy wiór z grilla – zazwyczaj półsurowy, bo nikomu nie chce się go nawet dobrze wypiec – nie ma z tym nic wspólnego. Moi drodzy, także wy tępcie nad Wisłą pseudowłoską maskaradę. Gdy ktoś się szarpie na kuchnię spod słońca Italii, nie może oszukiwać klientów.

Niech już lepiej robi uczciwe polskie flaki czy bigos i da spokój specjałom z Południa.

Ale bywają też doskonale znane nam produkty, jakie warto posmakować z udziałem innych niż nasze dodatków. Takim daniem są na przykład poczciwe borowiki. My w Polsce dusimy je zazwyczaj na masełku z cebulą z dodatkiem śmietany.

Włosi smażą je na oliwie z dużą ilością posiekanego czosnku oraz zielonej pietruszki i najchętniej jedzą z makaronem tagliatelle. Spróbujcie tego południowego prostego, ale genialnie smacznego dania, a odkryjecie, jak pyszne potrafią być prawdziwki w takiej zaskakującej dla Polaka kombinacji.

A cwaniaki uznające, że „nic się nie stanie”, gdy oliwę zastąpimy olejem, niech się sami smażą – w kulinarnym piekle.

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy

Felietony

Artur Osiecki

Brexit mobilizuje regiony

Województwa chcą przyspieszyć realizację nowych programów regionalnych zarówno ze względu na zbliżający się przegląd unijny, jak i potencjalne negatywne konsekwencje wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej