Najnowsza interwencja Uważam Rze

Biznes

Corbis

Gąska na Świętego Marcina

Piotr Semka

Święty Marcin według tradycji był bardzo skromnym mnichem rodem z Panonii, żyjącym na terenie dzisiejszej Francji.

Gdy w Tour zmarł miejscowy biskup – św. Literiusz – na nowego biskupa zaproponowano właśnie Marcina. Skromny mnich, niemarzący bynajmniej o kościelnych godnościach, miał się ukryć przed grupą zwolenników szukających go, aby obrać go biskupem. Zdradziły go gęsi, które gęganiem dały znać, że właśnie tu schował się zakonnik. Wybór na biskupa Tour okazał się tak udany, że co roku w dniu świętego – 11 listopada – pieczono gąski. A w Polsce dodatkowo świętujemy wtedy Dzień Niepodległości.

Dlaczego właśnie wtedy gęsina smakuje najlepiej? To proste, gęsi na jesień nabierają przed zimą tłuszczu, który najlepiej smakuje właśnie w połowie listopada.

Dziś już nikt z koloru kości klatki piersiowej ptaka nie odgaduje, jak sroga będzie zima, ale tradycja pieczenia świętomarcińskiej gęsi powraca w wielkim stylu. Przykładowo już po raz trzeci w tym roku samorząd województwa kujawsko-pomorskiego organizuje akcję promującą ten staropolski zwyczaj.



Ja swoją gęś przygotowuję wieczorem, piekę zaś następnego dnia. Nacieram ją solą i majerankiem (na zewnątrz i wewnątrz)

i zostawiam na noc w chłodnym miejscu. Nazajutrz faszeruję ją jabłkami szara reneta i zaszywam sznurkiem. Gęś pieczemy z grubsza tyle godzin, ile waży, czyli przy wadze 4,5 kg wychodzi około czterech godzin (pamiętajcie o wyłamaniu skrzydeł, bo te tylko się palą i kopcą). Ponieważ i tak w trakcie pieczenia musimy odlewać wytapiający się tłuszcz, użyjmy go do upieczenia posiekanych ziemniaczków z czosnkiem i tymiankiem. A jako dodatek nikt nie wymyślił nic lepszego od czerwonej kapusty z jabłkiem na czerwonym winie, oczywiście także na wytopionym gęsiowym tłuszczyku. A wszystko to już przy stole – zakrapiamy dobrym burgundem albo śliwowicą. Długi listopadowy wieczór z pieczoną gęsiną minie wam jak krótka chwilka. A tydzień później czeka nas już Beaujolais Nouveau! I jak tu wpaść w jesienną deprechę?

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy