Najnowsza interwencja Uważam Rze

Cywilizacja

Dla inspektorow Michelin wazny jest nie tylko smak potraw, ale takze sposob ich podania

Gwiazdka z nieba gastronomii

Monika Kucia

Kilka linijek tekstu w przewodniku Michelin na zawsze zmienia pozycję opisanej tam restauracji. Inspektora jednak rozpoznać nie sposób

Zdobycie lauru Wschodzącej Gwiazdki Michelin nobilituje i zobowiązuje. Już zawsze klienci i krytycy będą odnosić się do tego wyróżnienia, nawet jeśli restauracja je straci. Gwiazdki przyznawane są co roku od początku lat 30. XX w. Sam przewodnik istnieje od 112 lat. Wtedy to bracia – André i Edouard Michelin, właściciele niewielkiej fabryczki w Clermont-Ferrand, która pierwsza na świecie opatentowała i produkowała wymienne opony rowerowe oraz samochodowe – postanowili opracować przewodnik, który miał dostarczyć automobilistom wszelkich użytecznych informacji: od obsługi i naprawy pojazdu, po znalezienie wyżywienia czy noclegu.

Dzisiaj roczna sprzedaż przewodników i map Michelin sięga 20 mln egzemplarzy w ponad 90 krajach. Do 1923 r. przewodnik posługiwał się systemem gwiazdek przyznawanych wyłącznie zajazdom i hotelom, przy czym gwiazdki te nie oceniały jakości oferowanych usług, ale odnosiły się do kategorii cenowej obiektu. W 1933 r. wprowadzono kryteria jakościowe – tzw. gwiazdki przyznawane rzetelnie, według ściśle określonych kryteriów i całkowicie anonimowo. Wydawca nie pobiera żadnych opłat za umieszczenie restauracji w przewodniku. Ogólny opis gwiazdek to: jedna – „dobry stół", dwie – „doskonała kuchnia, warto zboczyć z trasy", trzy – „jeden z najlepszych stołów, wart podróży". Gwiazdki stanowią bardzo wysokie wyróżnienie i włączają ich posiadacza do ekskluzywnego grona najlepszych restauratorów.

Aktualne wydanie Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl.

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy

Felietony

Anna Czyżewska

O wynagrodzeniu bez tabu

Zdecydowana większość pracowników uznaje, że rozmowę o podwyżce powinien zainicjować szef. Polacy nie są mistrzami negocjacji. Strategia biznesowej polemiki to wizytówka przedsiębiorcy

Wojciech Romański

W smoczym kręgu