Najnowsza interwencja Uważam Rze

Tu i teraz

Przysmak alzackich praczek

Piotr Semka

Dawno temu poniedziałek był w Alzacji dniem na całotygodniowe pranie. Dlatego już w niedzielę wieczorem gosposie ze Strasburga czy z Miluzy szykowały „alzacki garnek".

Resztki surowego mięsa odłożone w trakcie szykowania niedzielnego obiadu zalewano rieslingiem. W poniedziałek rano panie dorzucały do marynaty pokrajane w talarki ziemniaki i całość – po zalepieniu brzegów pokrywki z garnkiem ciastem z wody i mąki – wsadzano na sam koniec pieca, gdzie piekł się chleb na nowy tydzień. Stąd nazwa tej potrawy Le Baeckeoffe, co oznacza w dialekcie alzackim „piec chlebowy". Potrawę piecze się od trzech do czterech godzin, czyli akurat tyle, aby zrobić porządną przepierkę.

O tym specjale znad Renu pomyślałem właśnie teraz, bo doskonale nadaje się na pierwsze dni po świętach w celu wykorzystania wszystkiego, co zostało po wielkanocnych ucztach. Do prawdziwego Le Baeckeoffe używa się kamionkowego garnka – terriny – jaki nabyć można w Alzacji, ale w warunkach polskich może to być duży żeliwny garnek. Na jedną rzecz – błagam! – nie skąpcie. Do zamarynowania mięsa musimy użyć prawdziwego rieslinga, a nie jakiegokolwiek białego wina.

A teraz przepis: 750 g wołowiny bez kości (pręga), 750 g baraniny (udziec) i tyle samo wieprzowiny (udziec cielęcy albo karkówka) zalewamy przynajmniej jednym litrem rieslinga. Dodajemy pocięte w plasterki trzy cebule, cztery posiekane białe końcówki porów, jeden seler i jedną marchew, ziarna jałowca, tymianek, dwa liście laurowe, pieprz, sól i parę ząbków czosnku. Marynujemy to wszystko od 12 do 24 godzin. Następnego dnia obieramy i kroimy w talarki 2,5 kg ziemniaków. Wykładamy ziemniakami dno garnka, wlewamy marynatę z mięsem i z góry znów obkładamy ziemniakami. Zalepiamy ciastem brzegi garnka i wsadzamy do piekarnika na trzy–cztery godziny, pieczemy w temperaturze 180 stopni. Tak naprawdę czas gotowania trzeba ustalić metodą prób i błędów, bo każdy piec ma swoje kaprysy. Niech wszystko się w nim powoli wydusi i koniecznie przyrumieni z góry. I jeszcze jedno. Do Le Baeckeoffe pijemy tego samego rieslinga, w jakim moczyliśmy mięso. I dopiero wtedy można w pełni delektować się tym specjałem, podziwiając w duchu pomysłowość Alzatczyków.

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy

Felietony

Edyta Żyła

Doradzą i przeszkolą

Znaczna część unijnych pieniędzy trafia do doradców, którzy pomagają zakładać firmy lub je rozwijać. Przedsiębiorcy mogą więc liczyć na bezpłatne szkolenia, wsparcie doświadczonych mentorów albo pomoc w przygotowaniu strategii marketingowej

Hubert Kozieł

Czy Podesta zadławi się pizzą?

• SPISKOWA TEORIA WSZYSTKIEGO • Wybory prezydenckie w Stanach Zjednoczonych były wielkim zwycięstwem zwolenników spiskowej teorii dziejów. Potwierdziły bowiem wiele ich tez