Najnowsza interwencja Uważam Rze

Cywilizacja

Oleje to jest to

Monika Kucia

Oliwa z oliwek to jedyny tłuszcz (obok mniej popularnego oleju z awokado) pozyskiwany nie z nasion, ale z owoców. Na polskim rynku coraz częściej pojawiają się także inne zdrowe oleje

Oliwę z oliwek tłoczy się mechanicznie‚ przy użyciu kamiennych żaren‚ bez dodawania substancji chemicznych czy wody. W produkcji najwyższej jakości oliw przodują mali producenci z rodzinnych firm‚ głównie z Toskanii. Ekskluzywne oliwy produkują także Hiszpanie (25 proc. powierzchni gajów oliwnych na świecie znajduje się w Hiszpanii)‚ Francuzi oraz Grecy.

Degustacja oliwy wygląda tak: nalewa się ją do pękatych niebieskich szklaneczek. Kolor szkła ma odwrócić uwagę od koloru oliwy‚ gdyż ten nie ma wpływu na walory smakowe – może być słomkowy‚ szmaragdowy‚ złoty lub bursztynowy (oliwa bywa zwana „płynnym złotem"). Szklaneczki należy nakryć jedną dłonią, ogrzać drugą‚ następnie powąchać aromat. Potem‚ uwaga – głośno siorbiąc‚ pociągnąć łyk.

Aktualne wydanie Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl.

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy

Felietony

Edyta Żyła

Doradzą i przeszkolą

Znaczna część unijnych pieniędzy trafia do doradców, którzy pomagają zakładać firmy lub je rozwijać. Przedsiębiorcy mogą więc liczyć na bezpłatne szkolenia, wsparcie doświadczonych mentorów albo pomoc w przygotowaniu strategii marketingowej