Najnowsza interwencja Uważam Rze

Tu i teraz

Śledzie w Szczecinie

Piotr Semka

Jako gdańszczanin, odwiedzając książęcy Szczecin, natychmiast wyłapuję w nim tę samą wspaniałą morską atmosferę, jaką zapamiętałem z Trójmiasta.

A w sensie kulinarnym Szczecin jest poważnym kandydatem do tytułu śledziowej stolicy Polski. Żywą i pełną wigoru tradycję przyrządzania tej wspaniałej ryby odkryłem w restauracji Na Kuncu Korytarza usytuowanej w urokliwym zamku książąt pomorskich.

Tu czeka na gościa „mała kolekcja śledziożerców".

Spośród ośmiu zakąsek śledziowych – ja spróbowałem trzech i chylę czoła. Były to: cymes śledziowy, czyli śledź z majerankiem i czosnkiem, śledź macerowany w sherry i wreszcie śledź po kozacku w pikantnym sosie ze śliwkami i rodzynkami na wódce. Królem śledziowego menu jest dziewiczy śledź matias – rarytas w Polsce, w szczecińskiej restauracji podawany z sałatką ziemniaczaną. Chlubą Bolesława Sobolewskiego – właściciela lokalu – są odbywające się już od dziesięciu lat noce śledziożerców. Organizowane są trzy razy w roku – w miesiącach na literę „L", czyli w lutym, lipcu i listopadzie. Zapraszani na nie smakosze tej ryby zobowiązani są do wynajdowania na każde kolejne spotkanie nowych receptur przyrządzania śledzia. Ale nie tylko śledź króluje Na Kuncu Korytarza.

Na miłośnika polewek rybnych oczekuje tu zupa z sandacza Anny Jagiellonki – żony pomorskiego księcia Bogusława X. Amatorów innych gatunków ryb skusić może dorsz w orzechowym dressingu, koperta z łososia faszerowana szpinakiem i piotrosz w cieście naleśnikowym.

W Szczecinie trudno jednak od śledziowej tematyki się oderwać. Oto w jednej z księgarni grodu Gryfa kupiłem niedawno wydane dzieło Janiny i Marcina Krzeptowskich „Zasolony król", wydane przez Morski Instytut Rybacki.

Proszę się nie sugerować nazwą wydawcy – to nie żadna naukowa praca o połowach śledzi, tylko książka napisana lekko, a jednocześnie fachowo. To historia łowienia śledzi i roli, jaką ta szlachetna ryba odgrywa w kuchni i kulturze północnej Europy. Dla wszystkich śledziolubów i śledziożerców lektura obowiązkowa.

Wstępniak

Materiał Partnera

Jak wdrożyć SAP S/4HANA?

Nowoczesne systemy informatyczne to podstawa dobrze działającego i innowacyjnego przedsiębiorstwa. Dla wielu firm wyzwaniem nie jest wybór systemu ERP, ale jego wdrożenie. Dlaczego? Musi być...

ZAMÓW UWAŻAM RZE

Aktualne wydania Uważam Rze dostępne na www.ekiosk.pl

Komentarz rysunkowy

Felietony

Anna Czyżewska

O wynagrodzeniu bez tabu

Zdecydowana większość pracowników uznaje, że rozmowę o podwyżce powinien zainicjować szef. Polacy nie są mistrzami negocjacji. Strategia biznesowej polemiki to wizytówka przedsiębiorcy