
Ekosystem Homo sapiens
Nasze zdrowie zależy od mikroorganizmów żyjących w naszych ciałach. Niektóre nam szkodzą, inne pomagają, a sposoby, w jakie to czynią, zaskakują samych uczonych
Żyje w nich pewien gatunek stworzeń, które są tak małe, że niewidoczne dla oczu, ale które unoszą się w powietrzu i przedostają do organizmu przez usta i nos, wywołując choroby" – pisał już w I w. p.n.e. rzymski uczony Warron z Reate, przestrzegając przed budową domów w pobliżu bagien.
I choć już wtedy przeczuwano istnienie niewidocznych gołym okiem stworzeń, od czasów Warrona musiało upłynąć kolejnych 17 stuleci, zanim Robert Hooke zobaczył pierwszą komórkę mikroskopijnego grzyba, a Antonie van Leeuwenhoek dostrzegł i opisał jeszcze mniejsze bakterie. Dzięki takim postaciom jak Pasteur, Koch, Fleming i ich następcom dowiedzieliśmy się, jak mikroby rozkładają jedzenie, wywołują choroby, w jaki sposób z nimi walczyć i je wykorzystywać. Biotechnolodzy nauczyli się manipulować ich genami, tak aby działały według naszych instrukcji, np. produkowały insulinę.